woensdag 23 september 2009

Susan Smit: "Doe wat je wilt, maar schaad niemand"

Halloween is meer dan een verkleedfeest, of een aanleiding om iemand eens flink te laten schrikken. Het is een van de acht jaarfeesten die een leerling-heks moet bijwonen om zich tot heks te laten inwijden. De 27-jarige journaliste Susan Smit werd onlangs 'ziener' en schreef een boek over haar ervaringen als heks.

Ze is een zelfbewuste, intelligente vrouw met lang blond haar. Sceptisch en nuchter. Niet echt het prototype van de kakelende toverkol uit een eng sprookje. Toch is Susan Smit (27) een wicca, een heks. Smit, die in de heksenwereld Gaia heet, naar de Griekse godin, raakte tijdens een onderzoek geïnteresseerd in hekserij en de rituelen die veelal in het teken staan van de godin. In haar boek Heks, een magische reis door de westerse spiritualiteit beschrijft ze onder meer hoe tijdens een heksenavond haar hele wezen een schoonmaakbeurt krijgt. "Aan het eind van de avond is mijn hoofd leeg en mijn hart zo licht als een veertje."

Sterke vrouw
Ook ontdekte ze dat de centrale vrouwenfiguur haar oorsprong heeft in de oude steentijd, en niet in de cultuur van de oude Grieken zoals steeds is aangenomen. "In die zogenoemde beschaving zijn de kwaliteiten van de vrouw opgesplitst en verbeeld door verschillende godinnen. De godinnenreligie viel daarna ten prooi aan systematische misinterpretatie en onderwaardering door vooral mannelijke geschiedkundigen en archeologen."
Smit is ervan overtuigd dat zelfs een bijbelse vrouw als Maria Magdalena, die vooral te boek staat als hoer, een heks was. "Door haar onafhankelijkheid van de man is ze de verpersoonlijking van het krachtige en wijze in vrouwen. Daarom noemen wij haar Crone, de Oude Wijze Vrouw." In de Middeleeuwen werd hekserij volgens Susan gebruikt als excuus om vrouwen te onderdrukken. Dat bereikte een dieptepunt in de twaalfde eeuw, tijdens de inquisitie. Duizenden vrouwen werden vermoord wegens heidense praktijken. "En dat uit naam van de christelijke, mannelijke god."

Verantwoordelijkheid
Het mag duidelijk zijn dat Gaia niet gecharmeerd is van religies waarin 'mensen worden gedoopt zonder dat ze daarom vragen'. Een neofiet (leerling-heks) moet zich eerst bewijzen in een symbolische periode van een jaar en een dag. Die tijd breng je door met studie en het ervaren van de acht jaarfeesten. "Heksen kennen geen goeroes, profeten, dogma's of heilige boeken", zegt Smit. "Er is slechts een wet: doe wat je wilt, mits het niemand schaadt. Iedere hekst leeft volgens zijn eigen normen en waarden met een eigen verantwoordelijkheid. Hekserij is een individuele religie met de natuur als spirituele leraar. Bij de inwijding verklaart een heks liefde te brengen en inzet voor genezing en het bovennatuurlijke."

Halloween
De acht jaarfeesten zijn gebaseerd op de beweging van de zon. Een bijzonder feest is Halloween. In die, van oorsprong Keltische, traditie herdachten de mensen de doden en verkleedden zich uit angst voor terugkerende geesten. Voor heksen is Halloween het feest van de zielen en het begin van een periode van bezinning die duurt tot 2 februari. "Het is het feest van het overwinnen van de angst", verklaart Smit. "De pompoen staat voor het vergankelijke lichaam, de kaars die daarin wordt geplaatst, voor de vergankelijke ziel."

Groei
Nu Susan Smit tot wicca is gewijd, zegt ze meer oog te hebben voor de seizoenen, de cyclus in de natuur en haarzelf. Ze is rustiger en bewuster gaan leven. Er valt bovendien nog veel te leren. Gaia wil in ieder geval nog een heksenhuwelijk ervaren. "Dat duurt precies een jaar en een dag. Ik geloof namelijk niet een verbintenis voor het leven."

Bron: wereldomroep.nl, 29-10-2001

zondag 13 september 2009

Filmpje Susan Smit @ Alziend Oog

Filmpje van Susan Smit te gast in het IKON programma Alziend Oog op 19-2-2006







dinsdag 1 september 2009

Susan Smit @ Alziend Oog

Susan Smit te gast in het IKON programma Alziend Oog op 19-2-2006